Contact: Marieke Keuntjes - marieke.keurntjes@alliander.com
Opdracht
Alliander is op zoek naar HAN studenten voor afstudeeropdrachten en meeloopstage doen. Als HAN samenwerkingspartner Alliander, wensen zij dit op een professionele, gestructureerde en moderne manier te doen. Alliander heeft al een vacature website, maar deze richt zich primair op al afgestudeerden en werkende professionals. De beoogde website/applicatie bevat meer projectgebaseerde opdrachten. Wel heeft Alliander al een visueel ontwerp laten maken voor de front-end van een dergelijke applicatie. Maar de nadruk in de opdracht ligt op een stabiele en onderhoudbare backend.
Alliander staat voor hoogwaardige kennis van energienetwerken, energietechniek en hoogwaardige . Als beheerder van het electriciteitsnet voor midden Nederland zitten zij nu midden in de energietransitie die onze maatschappij doormaakt, om overeind te kunnen blijven in de huidige klimaatcrisis. Hiervoor zet Alliander grootschalig in op ICT oplossingen. Zowel futuristische AI oplossingen om om te gaan met de grote datastromen, als ook meer traditionele solide ICT aanpakken en software Engineering.
Het Praktijkbureau van de AIM van de HAN gebruikt voor het inzichtelijk maken van (meeloop)stage en afstudeeropdrachten momenteel een Facebook pagina zodat studenten hier laagdrempelig en online toegang toe hebben. Niet iedere student heeft echter een Facebook account. En zou deze dan ‘speciaal’ hiervoor moeten aanmaken. Verder blijken met name ICT studenten veelal via andere websites aan hun opdrachten te komen.
Hoewel een mooie voorkant zeker een gewenste feature is (bv. via het implementeren van de designs 😊), is voor de opdracht vooral een stabiele en onderhoudbare back-end essentieel. Deze op te zetten back-end is verantwoordelijk om de opdrachten op te slaan in een database. Maar bevat ook de functionaliteiten zodat een gebruiker (vanuit een front-end) afstudeeropdrachten op gewenste kenmerken kan filteren, zoals studierichting, -profiel. Maar ook andere gebruikers, zoals medewerkers van Alliander die hier een opdracht kunnen opstellen. En bijvoorbeeld ook een opdracht in draft modus kunnen laten staan, als (uiteindelijk) verplichte velden, zoals opdrachttitel, contactpersoon of stagevergoeding. Ook inmiddels verouderde opdrachten moeten een medewerker verwijderen, of de opdracht. Uitbreidbaarheid naar bijvoorbeeld een mobiele applicatie die zijn gegevens op haalt zijn ook denkbaar. Maar voor het prototype moet er een HTML web interface zijn om functionaliteit van de back-end te demonstreren.
Medewerkers van het praktijkbureau moeten opdrachten ook kunnen inzien en dubieuze opdrachten kunnen verwijderen, en gebruikers kunnen bannen. Studenten moeten ook interesse kunnen aangeven in een opdracht, en eigen favorieten markeren in een verzamellijstje. Eventueel kan er ook een online solliciteer functie in komen, waarbij een student bijvoorbeeld zijn of haar CV upload, of online bronnen deelt zoals LinkedIn profiel, GitHub account en dergelijke.
Verdere wensen/mogelijkheden
- Voor uitzicht op ingebruikname zou ook de opdrachten uit Facebook live te kunnen importeren (via de Facebook API) voor de laagdrempeligheid. Ook zorgt dit voor mogelijkheid directe bruikbaarheid bij lancering. Tijdens de bouwfase zal de opdrachten Portal nog niet stabiel zijn. Het is mogelijk om read-only toegang te krijgen via een API key via het Praktijkbureau. Idee is niet een eenmalige koppeling, maar periodiek synchroniseren van nieuwe opdrachten, waarbij de Facebook ID van een opdracht/FB post voorlopig leidend blijft. Huidige te behouden Facebook key features moeten in kaart gebracht, alsmede verbeterpunten.
- Voor de laagdrempeligheid zou het inloggen met je HAN student mail in de opdrachten portaal ook een killer feature zijn. Dit betreft dus Single Sign On integratie met partij SurfCoNext, zoals dit bijvoorbeeld ook werkt voor het Studenten Administratie systeem iSAS, zoals AIM studenten dit kennen. Hiervoor is een meta account aangevraagd, om dit via bv. OpenID protocol (veilig) te kunnen realiseren.
- Labelsysteem voor ‘preferred technologies’ of indicatie van gebruikte technieken in een opdracht is gewenst. Liefst met ook grafische representatie, zoals logo’s (dit zit nog niet in design)
- Tot slot is een laagdrempelige inbedding gewenst op bijvoorbeeld Alliander vacature site. Ook voor ander partners, bijvoorbeeld . Dominante technologie hiervoor in de markt is Wordpress. Wordpress zelf leent zich niet typisch voor een project voor Software Engineers, maar de onderliggende taal PHP biedt wel OO syntax, en een proof of concept front-end client in plain PHP zou een kers op de taart zijn. Deze front-end spreekt vooral de gerealeerde back-end aan, en vraagt filter huidige opdrachten voor Alliander filtert. Een opzet voor aanmaken/aanvragen/verversen van een API key per ‘preferred partner’ binnen een bepaald domein/URL (denk CORS) om dit soort requests op om geauthenticeerd te kunnen doen binnen is de gewenste richting.
- Naast onderscheid in afstudeer- en stageopdrachten kan op termijn ook groepsopdrachten beschikbaar worden, meer gerichten op studenten nog in regulier onderwijs/courses. Deze opdracht zelf is bijvoorbeeld een groepsopdracht.
- Integratie met CRM HAN Company Desk
- Verder zelf in kaart te brengen requirements, sowieso alles nog prioriteren en scopen…
Contactpersoon voor de opdracht is Marieke Keuntjes, Coordinator.
Contactpersoon voor HAN Praktijkbureau i.v.m. integratie met huidige Facebook pagina is Karin Driessen.
Contactpersoon voor de SurfCoNext integratie is AIM docent Bart van der Wal
Bronnen
- Alliander, z.d. Onze organisatie. Geraadpleegd op https://www.alliander.com/nl/over-alliander/onze-organisatie/
Technische Constraints/ Wensen
- Geen