Contact: Arjen Wassink  - awassink@quintor.nl

Opdracht

Voor een democratie is het belangrijk dat verkiezingen transparant en betrouwbaar verlopen. Verkiezingsfraude ondermijnt dit en is een hot-topic zoals vorig jaar nog bij de presidentsverkiezingen in de verenigde staten. In Nederland werden jarenlang stemcomputers gebruikt, maar deze bleken hackbaar en niet meer betrouwbaar. Als gevolg is er terug gestapt op papieren formulieren en tijdrovend handwerk om alle stemmen te tellen en te controleren. Het open karakter van een blockchain maakt het in principe mogelijk voor iedereen om alle uitgebrachte stemmen te controleren.

Quintor streeft ernaar telkens als één van de eerste op de hoogte te zijn van toepassingsmogelijkheden van nieuwe technologie. Hierdoor kunnen we onze opdrachtgevers vertellen welke technologie productie gereed is en welke nieuwe mogelijkheden er zijn. Dit geldt ook voor blockchain-technieken. Voor deze opdracht vragen we onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een verkiezing op de blockchain.

Op basis van deze onderzoeksvragen wordt een proof of concept verwacht. Op te leveren producten: een basaal verdeelde blockchain implementatie die aan de volgende eisen voldoet:

  1. er wordt gebruikt gemaakt van bestaande crypto- en blockchain libraries
  2. het moet gedistribueerd zijn
  3. er wordt op decentrale wijze consensus bereikt en
  4. het moet resistent tegen aanvallen zijn.

Technische Constraints/ Wensen

  • In principe is de projectgroep vrij in het kiezen van de toe te passen technologie aangezien het hier om een proof of concept gaat. Wij raden echter wel aan om in eerste instantie te kijken naar gangbare technieken zoals ethereum.

 

Quintor is samen met o.a. DUO/MinOCW, TNO en Rabobank, het Blockchain Fieldlab Education gestart. Vandaar uit zijn er experts van Quinor beschikbaar om de projectgroep te ondersteunen bij de ontwikkeling van de proof of concept.

  • No labels