Contact: Maarten van der Hoek - mvanderhoek@nieuwland.nl


Opdracht

Inleiding: In het kader van ontwikkelingen op het gebeid van de DSO en de informatie gestuurde overheid is een eenvoudige wijze van presenteren en analyseren van informatie essentieel. De gedachte voor het uitvoeren van een Proof of Concept is gericht op een versnelde aanvraag van een vergunning, dit kan een vergunning zijn voor het bouwen van een huis, schuur, aanbouw of andersoortige bouwvergunning.

Context: Binnen de Proof of Concept richten we ons op de context van het bouwen of verbouwen van een pand. Er zijn vele factoren van invloed op het mogen bouwen of verbouwen van een pand, hierbij kan men denken aan cultuurhistorische waarden, aan bestemmingsplannen, landelijke wetgeving en natuurlijk plaatselijke wetgeving (APV). Daarbij is er momenteel nog een veelvoud aan ‘losse’ vergunningen die moeten worden aangevraagd in de gecombineerde omgevingsvergunning aanvraag (vanuit het Omgevingsloket Online). Een burger of bedrijf heeft de wens om te bouwen of te verbouwen en zal voor een aanvraag van de bouwvergunning worden doorverwezen naar het Omgevingsloket Online. Op dit digitaal loket is een vragenboom geïmplementeerd, die de vergunningsaanvrager moet voorzien van informatie over de aan te vragen vergunningen. Vanuit een zeer uitgebreid digitaal formulier, die door een leek niet wordt begrepen, kan een gecombineerde aanvraag worden neergelegd bij de gemeente. De gemeente pakt deze aanvraag op, waarbij er vanuit de combinatie van aanvragen wordt gekeken naar iedere vergunningsaanvraag afzonderlijk, waarbij de langslopende termijn richtinggevend is voor de beantwoordingstermijn van de aanvraag. Indien alle vergunningen geaccordeerd, ontvangt de aanvrager een positief bericht. Met de komst van de DSO (Digitaal Stelsel Omgevingsvergunning) wordt de wet en de regelgeving verder vereenvoudigd, om dit proces te versnellen.

Toekomst?: Dit moet eenvoudiger en sneller kunnen! Het idee van de Proof of Concept is om op basis van de schat aan data die wij in Nederland bezitten, een aanvraag te voorzien van een positief advies of negatief advies. De aanvrager krijgt direct een antwoord op zijn vergunningsaanvraag op basis van de locatie en de daarbij beschikbare gegevens. Uit diverse basisregistraties, zoals de BRO, de BAG, de BGT, Kadastrale gegevens, Wet en regelgeving, bestemmingsplannen, Cultureel erfgoed gegevens, APV’s, en nog vele andere gegevens, is het mogelijk om direct een antwoord op een aanvraag de formuleren. Is dit toekomt? Wellicht in de werkwijze, maar technisch is dit realiseerbaar. De aanvrager (burger of bedrijf), selecteert op een interactieve kaart de locatie waar deze wil gaan bouwen. Het is zelfs mogelijk het gebied in te tekenen waarop deze een gebouw wil gaan bouwen, daarbij worden nog een aantal aanvullende gegevens gevraag (bijvoorbeeld de goothoogte, nokhoogte, gevelbreedte (indien niet getekend), etc). Van deze diverse beschikbare gegevens, eventueel in diverse kaartlagen, wordt een analyse uitgevoerd. De gegevens worden geanalyseerd tegen de vigerende wet- en regelgeving. En middels blockchain technologie is het mogelijk om regelgeving, maatregelen en locatiegegevens te vergelijken/te verifiëren en geautomatiseerd te komen tot een besluit. Het voordeel is dat de aanvrager direct kan worden geïnformeerd of een aanvraag een positief of negatief advies krijgt. Dit advies wordt eveneens bij een medewerker van de gemeente of adviserende instantie voor, die daarbij op deelgebieden (deelvergunningen) een positief of negatief advies ontvangen. Breed toepasbaar: Deze methodiek is breder toepasbaar dan de DSO, in primaire zin kan het generiek kaartbeeld en de blackchainmodule worden ingericht voor een diversiteit aan processen en besluitvorming. Echter voor de pilot richten we ons op het vergunningenproces. We willen de studenten vragen om in het project zicht te richten op de ontwikkeling van een interface voor het aanmaken van Smart Contracts in blockchain. Deze Smart Contracts gaan we gebruiken voor het toetsen van data uit de Geo-Analyse. Het betreft hier het toetsen van regels van bestemmingsplannen (de Smart Contracts) aan het resultaat van de analyse (gegevensset en maatregels uit bovenstaande datasets). 

Technische Constraints/ Wensen

  • Blockchain
  • No labels