...
Introduction
Overall Description
Zie 1.1. Algemene beschrijving van het SRS.
Purpose of this document
In dit document worden ontwerpbeslissingen beargumenteerd en wordt laten zien hoe het systeem in elkaar zit. Onze applicatie bestaat alleen uit java code en dit is dus ook het enige systeem dat uitgewerkt zal worden.
...
Design decisions for the sub-systems
USECASE 1 - Beheren van spelers
Op het scherm voor het beheren van de spelers is gekozen voor een tabel waarin alle informatie over spelers staat, met daarboven een aantal invulvelden en knoppen waarmee de data bewerkt kan worden. Dit is volgens de projectgroep de meest overzichtelijke manier om een grote lijst met spelers snel en eenvoudig te beheren. Indien nodig kan de tabel namelijk per kolom gesorteerd worden, waardoor het vinden van specifieke spelers gestroomlijnd kan verlopen. Het verwijderen van spelers en het vastleggen van de startrating zijn belangrijke handelingen, en zijn daardoor voorzien van een pop-up die om bevestiging van de actie vraagt, zodat bijvoorbeeld een speler niet per ongeluk uit de database verwijderd kan worden.
USECASE 2 - Beheren van competities
Het beheren van een competitie werkt in essentie hetzelfde als het beheren van spelers, maar een competitie heeft meer opties die de gebruiker moet kunnen bewerken, en deze opties hoeven niet in de tabel zichtbaar te zijn. Er is voor gekozen om alle instellingen voor een competitie in een kolom naast de tabel met competities te zetten. Ook is ervoor gekozen om op basis van welke soort competitie wordt gekozen bepaalde waarden automatisch in te vullen met een standaardwaarde. Dit allemaal om het gebruiken van de applicatie zo gestroomlijnd en gemakkelijk mogelijk te maken.
Ondanks dat er geen gebruik van wordt gemaakt is er ook voor gekozen om het aantal punten dat kan worden verdiend met een winst, verlies, gelijkspel etc. aanpasbaar te maken. Dit maakt Klukkluk flexibel mocht deze functionaliteit later gewenst zijn.
USECASE 3 - Beheren van competitiegroepen
Op het scherm voor het beheren van competities is een nieuwe knop toegevoegd die de gebruiker naar het scherm voor groepsbeheer van de desbetreffende groep brengt. Als een nieuwe competitie wordt aangemaakt worden (indien relevant) op basis van een standaard aantal een aantal groepen automatisch gegenereerd. Op dit scherm worden CRUD operaties met betrekking tot groepen verwerkt. De gebruiker kan de naam van de groep aangeven, waarna het systeem vervolgens een nieuwe GroupDTO zonder spelers aanmaakt en via de repository toevoegt aan de database.
Er waren voor het implementeren van competitiegroepen geen ingewikkelde beslissingen of oplossingen. Het betreft voornamelijk simpele CRUD-operaties waarvoor de implementatie relatief gemakkelijk is. Wel is voor deze implementatie gekozen om geen gebruik te maken van een servicelaag, omdat alleen de naam van de competitiegroep gedefinieerd kan worden.
USECASE 4 - Beheren van spelers in competitiegroep
Op dit scherm kan de gebruiker een of meerdere spelers van of naar groepen verplaatsen. Door op CRTL + Linker muisklik te drukken kunnen meerdere spelers geselecteerd worden. Aan de hand hiervan stuurt het systeem vervolgens ofwel een enkele of een lijst van DTO's naar de repository, die vervolgens de juiste functie uitvoert om de speler in de groep te zetten of deze eruit te verwijderen. In het geval dat de gebruiker meerdere spelers tegelijkertijd wil invoeren, aanpassen of verwijderen wordt aan de uit te voeren query steeds een nieuwe regel met spelerdata toegevoegd.
In deze implementatie is de servicelaag weggelaten. Het betreft namelijk alleen het overzetten van al bestaande, en dus al gecontroleerde data, waardoor het uitvoeren van datacontrole in de servicelaag niet nodig is.
USECASE 6 - Ronde resultaat invoeren
tekst
USECASE 7 - Resultaat externe ronde invoeren
tekst
USECASE 8 - Indeling genereren voor competitie
Het genereren van indelingen gaat op basis van vooraf gedefiniëerde systemen. Dit betekent dat de gebruiker, nadat deze groepen heeft gemaakt, alleen maar aan Klukkluk hoeft aan te geven dat deze indelingen wil laten genereren. De applicatie zal hierna op basis van het competitietype en de geselecteerde manier van indelen (relevant bij Heller-tabellen, waarbij er verschillende varianten zijn) de spelers in de groepen automatisch in rondes indelen.