...
Het HR portaal wat voor JDI Smart Web Applications gerealiseerd zal worden, dient om het huidige verlof-, bezetting- en reiskostendeclaratie systeem efficiënter en makkelijker te maken. Het hoofddoel van de beoogde software is om over te stappen van losse documentjes op een centraal systeem wat al deze werknemersinformatie kan bijhouden. Het voordeel van een centraal systeem is dat de huidige processen automatisch worden, waardoor de backend developers niet zelf de product owner en hr hoeven te e-mailen. Het gaat hierbij om informatie voor ongeveer 20 werknemers, en 10 documenten. Het nieuwe portaal zal helemaal volledig door ontwikkelteam Perlman gebouwd worden, aangezien er nog geen oud systeem bestaat (alleen losse spreadsheats met de hr informatie erop). De grootste prioriteit van het HR portaal ligt bij het registreren van de bezetting en declaraties, en er zouden in de toekomst nieuwe flows toegevoegd moeten kunnen worden. Lagere prioriteit ligt bij de implementatie van Stack omdat dit ook door een ander ontwikkelteam wordt onderzocht.
...
De werkgever heeft alle rechten en mogelijkheden die van toepassing zijn op de werknemer, en daarbij kan de werkgever ook het portaal beheren. De werkgever kan de werkplekken en reiskosten inzien, en heeft een overzicht van alle werknemers. Ook kan de werkgever verlofaanvragen van werknemers goed- of afkeuren. De werkgever heeft ook toegang tot alle CRUD operaties in het portaal.
Operating Environment
Aangezien het portaal gebruikmaakt van vueVue.js, mysql en spring boot zijn er eigenlijk geen redenen waarom het niet op een bepaalde operating system of versie zou runnenondersteunen allemaal de meest gebruikte operating systems zoals Windows en Linux. Het doel is hierdoor om het portaal op alle operating systems en versies te ondersteunen, zodat werknemers en werkgevers het portaal vanuit hun eigen devices goed kunnen bereiken. Het portaal heeft verder ook geen externe afhankelijkheden en is niet afhankelijk van de bestaande JDI website. De enige limitatie is dat het portaal alleen op desktop wordt ondersteund, dit betekent dat het niet goed bestuurbaar zal zijn op mobiele apparaten.
...
Hieronder vindt u het use case diagram. De beschrijvingen die bij onderstaande use cases horen kunt u vinden in in hoofdstuk 3. Globaal kunt u in het diagram zien dat de use cases zijn opgesplitst tussen de werkgever en de werknemer actor. Het is hierbij van belang dat alle use cases van de werknemer ook van toepassing zijn op de werkgever, i.a.w. beoordelen verlof & beheren werknemers kan alleen door de werkgever worden gedaan, alle andere use cases kunnen ook door de werknemer worden uitgevoerd.
...